Baktruppen

Turisten

  • fredag 28.5.2021, 21:00, Gratis

Den legendariske Baktruppen kommer tilbake til Stamsund! Få grupper (om noen) har vært mer omtalt, mer omdiskutert, spredd mer forargelse – men også glede og forundring enn nettopp Baktruppen. Gruppen har gjestet Stamsund med sine forestillinger mange ganger i regi av Stamsund Teaterfestival, men også før festivalen eksisterte var de innom med forestillingen “SuperPeer”. 

Best huskes kanskje Stamsundundersøkelsen, der vårt lille fiskevær fikk skulpturen Turisten i gave. Baktruppen hadde planlagt å senke skulpturen i havet, men lokale krefter (bl.a. Kjell Stenhaug og flere barn) lenket seg fast og umuliggjorde dette. Turisten fikk sin plass på pynten utenfor hotellet, og der har han skuet ut over Rokkvika og hurtigruteleia siden den gang.

Turisten og prosjektet han var resultatet av har vært mye omtalt, diskutert og avbildet i kunstverdenens sfærer, mens her i Stamsund har han blitt en del av samfunnet, en del av kulturen – og en av oss. Vi har tatt godt vare på ham, men vinteren 2019 bukket han under for vinterstormen og gikk i bakken. Det ble gjennomført en verdig minnestund med korps, taler og blomsternedleggelse våren 2019. Nå samles Baktruppen igjen for første gang på 9 år, og denne gjenforeningen har noe med Turisten å gjøre. Vi regner som vanlig med en stor overraskelse!

Baktruppen var et av Nordens mest fremgangsrike kompanier, etablert i Bergen i 1986, og nedlagt i 2011. Etter deres internasjonale gjennombrudd, som regnes å være deres versjon av Heiner Müllers Germania Tod in Berlin i 1989, var de ettertraktede på spillesteder over hele i verden.

25.–29.5.
2021