Vebjørg Hagene Thoe

Det aller helligste, installasjon

  • torsdag 27.5.2021, 12:00, Figurteateret liten, Gratis
  • fredag 28.5.2021, 12:00, Figurteateret liten, Gratis
  • lørdag 29.5.2021, 12:00, Figurteateret liten, Gratis

Vebjørg Hagene Thoeer født i Fredrikstad i 1953, men hun har bodd i Lofoten i 40 år. Hun vokste opp som misjonærbarn i Tanzania, og denne bakgrunnen vises i hennes kunstneriske praksis. Hun har et sterkt formidlingsbehov, og veksler mellom mange ulike uttrykksformer- også forestillinger i samarbeid med komponister, musikere og dansere. Hun studerte tekstilkunst på kunstakademiet i Krakow, med klassisk billedvev som utgangspunkt, men eksperimentering med materialer og teknikker førte henne videre til å jobbe med tredimensjonale former, gamle analoge fotoprosesser, performance og installasjon. De siste 20 årene har hun fokusert på kolonialisme og undertrykking, der religionskritikk er en viktig del av tematikken.

 På festivalen viser hun installasjonen “Det aller helligste” – et rom laget av billedvev og fotografier på silke. Inspirasjonen kommer fra jødenes mobile møtetelt – kombinert med muslimenes Kiswa – teppet rundt den hellige Kabaen i Mekka. Symboler fra verdensreligionene er blanda sammen på forhenget, i et forsøk på å finne felles positive trekk.  Publikum inviteres til å reflektere rundt tro og tvil – og inni rommet finner man forskjellige hellige og sekulære skrifter. Der kan man også ytre seg fritt. 

“Teltmøter” var årlige arrangementer i kunstnerens barndom der alle de lokale sektene og kirkesamfunnene møttes på tvers- men nå håper hun å inkludere folk fra flere livssyn til dialog.

Kunstneren Trygve Luktvasslimo har laga et lydverk inspirert av bønn og påkallelser. Kanskje kommer du i kontakt med noe hellig?

25.–29.5.
2021