Velkommen til Stamsund Teaterfestival!

Når natta forsvinner og Rødstælken (Tringa totanus) kommer tilbake og grønnskjæret blir tydelig i fjellsidene kjenner man i hele kroppen at det nærmer seg Stamsund Teaterfestival. Vi byr på spennende kunstneriske opplevelser på scener, gater og torg, faglige samtaler og ikke minst – fest i fiskeværet!

Vi håper dere har lyst til å være med oss inn i denne 6 dagers lange og fortettede energisonen der arrangører, kunstnere, publikum og internasjonale gjester ristes sammen til en vennegjeng på tvers av alle tradisjonelle skillelinjer. I fellesskap  vil vi destabilisere gravitasjonsfeltet rundt fiskeværet Stamsund en smule. 

Det er med stor glede og forventning vi ønsker velkommen til Stamsund Teaterfestival 2023!

Kunstnerisk leder 

Thorbjørn Gabrielsen

Stamsund

Stamsund ligger i Vestvågøy kommune i Nordland og er et av Lofotens største og fremdeles levende fiskevær. For tiden bor det ca. 1100 mennesker her. For å komme hit kan du enten fly 20 min. fra Bodø, ta hurtigruta 4 timer rett ut i havet eller kjøre over Hamarøy via Lofast og over til Lofoten.

Den marginale tradisjonelle bebyggelsen som klamrer seg fast inntil de grønne spisse fjellene som stikker rett opp av det blå havet, gjør Stamsund til et av de mest spesielle og vakreste stedene i verden.

I uminnelige tider har det handlet om fisk i Stamsund. Lofotfisket foregår fra slutten av januar til ut i april og fisken henges tradisjonelt på hjell for tørking før den transporteres videre ut til alle verdens hjørner. Lofotfisket og fiskeindustrien har alltid tiltrukket seg mange mennesker utenfra, slik at lofotværingene er godt vant med tilreisende, og har gode tradisjoner for gjestfrihet og mottakelse av fremmede.

Siden slutten av 80-tallet har det vokst frem et profesjonelt scenekunstmiljø i fiskeværet. Fagkompetansen i dette miljøet sammen med billedkunstnere, musikere og andre kunst- og kulturaktører gjør det mulig å arrangere en stor internasjonal scenekunstfestival her.

2023