Findlay/Sandsmark

every night in my dreams (early cameroon)

  • tirsdag 24.5.2022, 12:30, Teater Nor stor, Billetter
  • tirsdag 24.5.2022, 19:30, Teater Nor stor, Billetter

Med ‘every night in my dreams (early Cameroon)’ fortsetter Findlay/Sandsmark å undersøke idéer knyttet til personlig opphav, og hvordan et sted kan etterlate avtrykk i kroppen og sansene.  Denne gangen tar arbeidet utgangspunkt i barndommen til Marit Sandsmark, som ble født og bodde de første åtte årene av livet i Ngaoundere i Kamerun, i en familie med norske kristne misjonærer.

Ngaoundere, som den gang var en liten by på landet, er i dag en millionby der over 90 % av innbyggerne er flyktninger fra krigene i omegnen. Byen, kulturen og menneskene Marit kjente som barn har forandret seg enormt, og den globale økonomien vi i vesten nyter godt av fortsetter å herje Afrika.   

Hvordan kan man forholde seg til minner fra en tid fylt av så mye kjærlighet, og på samme tid til en tomhet som føles så umulig og utilnærmelig, men samtidig så nødvendig å erkjenne og bedre forstå?

 I essayet «Troubling Time/s and ecologies of noThingness: Turning, re-membering, and facing The incalculable” (2018)» skriver den amerikanske teoretikeren Karen Barad: «[T]o think through what possibilities remain open for an embodied re-membering of the past which, against the colonialist practices of erasure and avoidance and the related desire to set time aright, calls for thinking a certain undoing of time; a work of mourning more accountable to, and doing justice to, the victims of ecological destruction and of racist, colonialist, and nationalist violence, human and otherwise – those victims who are no longer there, and those yet to come. This task is related to rethinking the notion of the void

En vesentlig del av prosjektet inkluderte opprinnelig en forsknings- og utvekslingstur til Kamerun, men på grunn av de stengte grensene som fulgte den globale pandemien ble dette umulig. Reisen gikk derfor innover i stedet hvor vi utforsket ulike måter å tilnærme oss tomrommet. Vi inviterte folk med ulik bakgrunn, gamle og unge til en meditasjon seanse, som en strategi i å skape relasjoner på et nivå hvor våre fysiske kropper ikke lenger var nødvendig for å erkjenne en samhørighet.  Ved å fjerne blikket og jobbe med øynene lukket lot vi tilstanden vi gikk inn i ta form i leire, og bli til objekter som ble et uttrykk for alle ikke-kroppene og stemmene som delte denne reisen med oss.  Forestillingen bærer idéen om å dele videre, og tilbyr et felles rom til å anerkjenne og nærme seg denne umulige tomheten ved å samle sammen flere lag, minner og bruddstykker.

every night in my dreams er en forestillingsinstallasjon med en koreografisk kjerne, som forsøker å lytte til og kroppsliggjøre tilstander utforsket gjennom rituell og hypnotisk erfaring. Disse tilstandene finner veien inn i objekter av leire, flimrende lys og skygger, mønstre, farger, former og lyder, og ikke minst i kroppen til utøveren, som kontinuerlig forhandler og navigerer i dette landskapet. 

Findlay//Sandsmark (F//S) er et norsk Stavangerbasert scenekunstkompani som jobber på tvers av disipliner som dans, teater, levende musikk og videokunst. I de siste årene har de skapt flere produksjoner i grenselandet mellom scenekunst og installasjon, hvor de tøyer møtepunktet og likheten mellom disiplinene for å skape levende kunst som resonnerer på et fysisk og emosjonelt plan. Den siste tiden har de laget flere storskala produksjoner, inkludert deres siste –  biograph, last year was pretty/shitty (2014), o’death (2015/2016), (re)remember study (2016/2017), returner (2017),  lowlands(florida) (2019) og every night in my dreams (early Cameroon) (2021)

Disse arbeidene har vært presentert i jevnlig samarbeid med Black Box teater i Oslo, Bit Teatergarsjen i Bergen og Avant Garden i Trondheim, og internasjonalt ved PS 122 Coil Festival, Abrons Arts Center i New York, On The Boards i Seattle,Wexner Center i Columbus og Charlotte Street i Kansas City. De står også bakplattformen/scenen RIMI/IMIR SceneKunst i Stavanger der de har et fulltids produksjonsstudio i en gammel båtfabrikk/ dagligvare forretning hvor de ogsåprogrammerer gjesteartister. Deres arbeid er støttet av Kulturrådet, Rogaland Fylkeskommune og Stavanger Kommune.

‘every night in my dreams (early cameroon)’ av Findlay//Sandsmark (Marit og Iver) med Victoria Heggelund, Jim Dawson, Jean-Vincent Kerebel, Peter Warren, Jessica Moss, Jon Refsdal Moe, Fabrice Moinet, Laurent Ravot og André Bratten. Medvirkende i prosess: Pål Asle Pettersen, Gaute Granli, Thore Warland, Ketil Fred Hansen, Mai Pascal Nkenmegni. Foto: Oddbjørn Erland Aarstad Co-produsert av BIT teatergarasjen-Bergen og Black Box teater-Oslo. Prosjektet er støttet av Kulturrådet, Rogaland fylkeskommune, og Stavanger kommune.

24.–28.5.
2022