Canilla

D/S Havskaaren

Premiere

1946 -Etterkrigstidens andre høst. Båttrafikken langs kysten går på denne tiden omtrent som normalt men den er ikke risikofri. I tillegg til vått og stormende vær meldes stadig om drivende miner i leden. Klokken er 20.20 torsdag 19. desember 1946. Fra gården Kvalnes, som ligger mindre enn 2000 m innenfor Kvalnes Flesa blir lanternelysene fra båten D/S Havskaaren iakttatt. Det er grov sjø, nedbør i byger og dårlig sikt. Signallysene blir borte og den siste synlige kontakt er lyset fra lyskasteren som går rett til værs. Så blir også dette lys borte. En ufattelig ting har hendt- båt og menn er borte. (Kjell Rystad)

 D/S Havskaaren er en resyntetisering av historier tilknyttet forliset basert på håndarbeider og beretninger fortalt av Hildur Pedersen som vokste opp på Kvalnes i mellomkrigstiden og som vitnet ulykken i 1946. Arbeidene har blitt dekonstruert og satt sammen til en ny struktur  spilt med et alterert tekno-mekanisk system —en skildring av spor og mønster, formet av språk og garn gjenfortelles som et ekko av ting hun har laget. Ut av disse gjenstandene formes nye rekreasjoner og på havbunnen transformeres langsomt et vrak om til en blomstereng.

Komponist og musiker: Camilla Vatne Barratt-Due, Musiker Ådne Meisfjord, Design og programmering: Jo Grys, Fredrik Olofsson. I samarbeid med Stamsund Teaterfestival og støttet av Norsk Kulturråd og Villa Lofoten.

24.–28.5.
2022