Velkommen til Stamsund Teaterfestival!

Stamsund Teaterfestival er en internasjonal arena for samtidige sceniske uttrykk. Vi vil være en kunstnerisk utviklingsplattform for regionale, nasjonale og internasjonale scenekunstnere, med fokus på både kunstneriske prosesser og faglig refleksjon. Parallelt med det kunstneriske programmet gjennomfører vi samtaler, workshops og foredrag på samfunnsaktuelle tema og kanskje viktigst av alt: Fest i fiskeværet. 

Det er lokalsamfunnet og alt det som stedet gir oss, som gjør Stamsund Teaterfestival spesiell og annerledes. Når våren kommer og natta fordunster, får scenekunsten litt å bryne seg på. Men den utfordringen tar vi. Over 5 dager vil kunstopplevelser, faglige diskusjoner og nattlige eskapader destabilisere gravitasjonsfeltet rundt Lofoten en smule. Vi håper dere har lyst til å være med!  

Kunstnerisk leder 

Thorbjørn Gabrielsen

Stamsund

Stamsund ligger i Vestvågøy kommune i Nordland og er et av Lofotens største fremdeles levende fiskevær. For tiden bor det ca. 1100 mennesker her. For å komme hit kan du enten fly 20 min. fra Bodø, ta hurtigruta 4 timer rett ut i havet eller kjøre over Hamarøy via Lofast og over til Lofoten.

Den marginale tradisjonelle bebyggelsen som klamrer seg fast inntil de grønne spisse fjellene som stikker rett opp av det blå havet, gjør Stamsund til et av de mest spesielle og vakreste stedene i verden.

I uminnelige tider har det handlet om fisk i Stamsund. Lofotfisket foregår fra slutten av januar til ut i april og fisken henges tradisjonelt på hjell for tørking før den transporteres videre ut til alle verdens hjørner. Lofotfisket og fiskeindustrien har alltid tiltrukket seg mange mennesker utenifra, slik at lofotværingene er godt vant med tilreisende, og har gode tradisjoner for gjestfrihet og mottakelse av fremmede.

Siden slutten av 80-tallet har det vokst frem et profesjonelt scenekunstmiljø i fiskeværet. Fagkompetansen i dette miljøet sammen med billedkunstnere, musikere og andre kunst- og kulturaktører gjør det mulig å arrangere en stor internasjonal scenekunstfestival her.

2022